Endonezya Asansör ve Yürüyen Merdiven Fuarı'nda Türkiye'den tek katılımcı olarak yer alan elevator.com.tr, fuarda sahip olduğu standında üyelerini ve hizmetlerini tanıttı.
Bu yıl 10-12 Temmuz tarihleri arasında Endonezya'nın Surabaya kenti, Grand City Convex Center'da düzenlenen Endonezya Asansör ve Yürüyen Merdiven Fuarı'nda Türkiye'den tek katılımcı olarak yer alan elevator.com.tr, fuarda sahip olduğu standında üyelerini tanıttı. Fuar standını üyelerinin logoları ile süsleyerek üyelerinin markalaşma süreçlerine destek olan elevator.com.tr, fuarda yeni işbirliklerine de imza attı. Dünyanın asansör sektöründe en geniş tanıtım ağı olma hedefiyle yola çıkan elevator.com.tr, yurtdışı sektör paydaşları tarafından da ilgi gördü.
Endonezya Notları:
Endonezya 260 milyonu geçen nüfusu ile dünyanın en kalabalık 4'üncü ülkesi. Giderek artan sanayi ve ticari hayatı, ülke ekonomisini yukarı yönde hareketlendirirken, artan GSMH değerleri de ülke de yaşayan halkın refahına katkı sağlıyor. Resmi verilere bakıldığında Endonezya tam anlamıyla bir hammadde cenneti. Ülkede otomotivden uçak yapımına kadar bir çok alanda üretim sağlanmakta. Kağıt üretimi, kömür madenleri, tarım alanları gibi birçok alanda ise dünya devi bir ülke. Ancak ciddi yatırım bekleyen ve giderek artan alt yapı ve üst yapı ihtiyacı, inşaat sektörünü ve temsilcilerini bu bölgeye yatırım yapmaya zorunlu kılmakta. İnşaat sektörü açısından alt yapı yatırımları başta olmak üzere yapılanmanın giderek çok katlı bir yapıya dönüştüğü Endonezya'da, inşaat malzemeleri başta olmak üzere bir çok alanda ürün ve hizmete ihtiyaç var.
IMF tahminlerine göre Endonezya'nın 2030 yılına kadar dünyanın beşinci büyük ekonomisi olacağı tahmin edilmekte. Ülkenin güçlü yönleri arasında genç ve kalabalık nüfus, zengin doğal kaynaklar, disiplinli mali politikalar, düşük kamu borcu, küresel finansal krize dirençli bankacılık sistemi, istikrarlı uluslararası ilişkiler faktörleri sıralanmaktadır.
İnşaat sektörünün bir parçası olarak görülen asansör sektörü açısından da Endonezya şu an ve önümüzdeki dönemlerde de özellikle çok değerli bir pazar olacağa benziyor. Nüfusun fazlalığı, giderek artan inşaat yapılanması, asansör sektörü açısından yatırım yapılabilir bir pazar olarak görülse de, çok geniş bir coğrafyaya sahip olması ve Çin'e olan yakınlığı da pazarı bir nebze de olsun zor kılmakta.
Endonezya inşaat sektörü hakkında:
Son yıllarda altyapı alanındaki pek çok projeyle büyüyen Endonezya inşaat sektörü yatırımcılar için cazibe merkezi özelliğini taşıyor. Güneydoğu Asya ile Avustralya anakaraları arasında uzanan bir adalar grubu devleti olan Endonezya’nın karasuları toplam yüzölçümünün yaklaşık olarak dört katı kadar. Kuzeyde Malezya, doğuda Papua Yeni Gine ile komşu olup, batısında ve güneyinde Hint Okyanusu bulunuyor. 12 bin kadar adasıyla Endonezya pek çok önemli ticari ve stratejik su yollarını kontrol ediyor. 260,2 milyon nüfusuyla Çin, Hindistan ve ABD’nin ardından Endonezya, dünyanın en kalabalık 4. ülkesi.
İmalat sanayi, Endonezya’nın iktisadi büyümesinin arkasındaki itici güç olma özelliği taşıyor. Ülkede imalat sanayi 1965 yılından sonra sürekli olarak GSYİH’nın üzerinde büyüme oranında seyretmiş. İmalat sanayinin GSYİH içindeki payı 1965 yılında %8,3 olarak gerçekleşirken bu rakam 1991 yılında %20,8’e ulaşarak tarihinde ilk defa tarımı geride bırakmıştır. Sanayinin 2012 yılında GSYİH içindeki payı % 46,9 oranında gerçekleşmiştir. İmalat sanayi ekonomide giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Belli başlı sanayi sektörleri arasında tekstil, kağıt, motorlu araçlar, demir-çelik, alüminyum, petrol rafinerileri, petrolkimyasallar, çimento ve yüksek teknoloji sanayileri yer almaktadır. Endonezya yüksek nüfusu, sahip olduğu hammadde çeşitliliği sanayinin gelişimi için önemli unsurlardır. Hükümet tarafından önem verilen sektörler; enerji, kimyasallar, tekstil, makina, metal işleme, madencilik ürünleri, makina ve elektronik, gıda, kakao, palm yağı ve kauçuk işleme endüstrileridir. Tekstil ve hazır giyim sanayi, petrol ve gaz dışında ülkenin en büyük ihracat gelirini ve istihdamı sağlayan temel sektördür.
Endonezya’da inşaat sektörü, ülkenin hızla artan nüfusu ve altyapı eksikliği nedeniyle hızlı gelişme gösteren bir sektördür. Sektördeki gelişmede konut ve altyapı projeleri önemli unsurlardır. Endonezya’da 100.000 den fazla müteahhit bulunduğu, bunların %90’ının küçük müteahhitlerden oluştuğu, %5-7 civarında büyük ölçekli firma olduğu ifade edilmektedir. Sektördeki firmalar özellikle konut yapımı olmak üzere, temel inşaat işlerinde uzman olmakla birlikte, üst düzeyde karmaşık teknik bilgi gerektiren işlerde yabancı firmalarla işbirliğine açıktır. Ucuz işgücü yerel firmalar için avantaj sağlamaktadırlar. Yabancı firmaların daha çok Asya Kalkınma Bankası, Dünya Bankası gibi uluslararası kaynaklı projelerle piyasaya girdiği görülmektedir. İnşaat sektörü; özel firmalarca yapılan yatırımlar, altyapı projeleri için hükümetçe yapılan harcamalar ile devlet ve özel sektörce gerçekleştirilen altyapı projelerinden oluşmaktadır. Özel firmalar konut, ticari binalar, tatil köyleri ve geleneksel pazarların iyileştirilmesi projelerini genelde üstlenirken, altyapı projeleri; yol, köprü, baraj, sulama kanalları, havaalanı, liman, içme suyu, kanalizasyon, elektrik ve haberleşme sistemleri inşa ve iyileştirme projelerinden oluşmaktadır.
Yatırım tutarı 51,2 milyar ABD Dolarıdır. Altyapı yatırımları ağırlıklı olarak otoyol ve demiryolu projelerinden oluşmaktadır. Her proje için ilgili kurum ve müracaat merci gösterilmektedir. Konut satışları 2009 yılında önceki yıllara göre düşüş göstermekle birlikte ülkede bir konut açığı bulunmaktadır. Ülkede yeni altyapı yatırımlarına ve mevcut altyapı iyileştirmelerine giderek artan ölçüde ihtiyaç duyulmaktadır. Mevcut altyapı yetersizliği doğrudan yabancı yatırımlar için bir engel teşkil etmektedir.
Türkiye, Endonezya ticari hayatı
2011 yılında Türkiye'nin Endonezya'ya olan ihracatı 310 milyon dolara kadar çıkarken 2018 yılında 84 milyon dolara kadar gerilemiştir. ithalatımız ise 2018 yılı itibari ile 500 milyon dolar seviyelerindedir. İhraç ettiğimiz ürünler içerisinde, demir çelik grubu, tütün mamülleri, dokuma grubu, mermer, ve elektrik grubu ürünleri yer alırken, kauçuk, senteteik mamüller ve palm yağı gibi gıda ürünleri ilk sıralarda yer almaktadır.
İhracat Potansiyeli Olan Başlıca Sektörler
Buğday unu, zeytinyağı, zeytin, domates salçası, kuru ve sert kabuklu meyveler, tütün, yaş meyve ve sebze gibi tarım ürünlerinin yanında, sanayi ürünleri olarak demir çelik ürünleri, değirmen makineleri, gıda işleme, paketleme makine ve ekipmanları, tekstil makineleri, ağaç işleme makineleri, inşaat malzemeleri, mermer, halı, seccade ve savunma sanayi ürünleri gibi ürünlerde Endonezya potansiyel bir pazardır.
İki Ülke Arasındaki Müteahhitlik İlişkileri
Ticaret Müşavirliğimizin kayıtlarına göre ülkede inşaat üstlenmiş Türk firması bulunmamaktadır. Endonezyalı müteahhitlik firmaları Ortadoğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde de faaliyet göstermekte olup Ortadoğu ülkelerinde Türk firmaları ile işbirliğine olumlu yaklaşmaktadırlar. Endonezya’da konut ve altyapı inşa ve yenilemesine ihtiyaç önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edecektir. Bu konuda yoğun talep bulunmaktadır. Endonezya’da özellikle konut sektöründe deneyimli yerli firmalar faaliyet göstermekte olup avantajlarını ucuz işgücünden almaktadırlar. Türk firmalarının diğer ülkelerde avantaj sağladığı Türk işgücünden bu ülkede yararlanması imkanı sınırlıdır. İnşaat ve teknik müşavirlik sektörü yabancı sermaye sahipliğinin sınırlandığı sektörlerdir. Türk firmalarının ülke kredileri gibi finansman imkanları ile piyasaya girmeleri halinde projeler üzerinde etkin olabilecekleri düşünülmektedir.
- Endonezya'nın 2030 yılına kadar dünyanın beşinci büyük ekonomisi olacağı tahmin edilmektedir
IMF tahminlerine göre Endonezya'nın 2030 yılına kadar dünyanın beşinci büyük ekonomisi olacağı tahmin edilmektedir. Ülkenin güçlü yönleri arasında genç ve kalabalık nüfus, zengin doğal kaynaklar, disiplinli mali politikalar, düşük kamu borcu, küresel finansal krize dirençli bankacılık sistemi, istikrarlı uluslararası ilişkiler faktörleri sıralanmaktadır.
Endonezya’da 2018 yılında bir önceki yıla göre ihracat %14 artarak 270 milyon USD olurken ithalat %11 azalarak 1,33 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin Endonezya’ya en çok ihraç ettiği ürünler inorganik kimyasallar, makineler ve tütündür. En çok ithal edilen ürünler ise sentetik ve suni lifler, kauçuk ve sentetik filamentlerdir.