• Login
Login
Kenya 2019 yılında 70 milyon dolar civarında asansör ithalatı gerçekleştirdi
Kenya 2019 yılında 70 milyon dolar civarında asansör ithalatı gerçekleştirdi

Asansör ve yürüyen merdiven sektöründe üretim gücü bulunmayan Kenya, artan inşaat yatırımlarına paralel olarak 2019 yılında bu alanda 70 milyon dolarlık bir ithalat gerçekleştirdi. Bu alanda ciddi yatırım bekleyen Kenya için ulaştığımız verileri siz değerli okuyucularımız ile paylaşmak istedik.  

Kenya 2019 yılında 8428 pozisyonunda bulunan asansör, yürüyen merdiven ve diğer kaldırgaç ekipmanları alanında yaklaşık 70 milyon dolar civarında ithalat yaptı. İthal ürünlerin yarısından fazlası Çin'den temin edilmekte. Diğer önemli ihracatçı ülkeler ise; Hindistan, Fransa, Almanya ve Güney Afrika olarak sıralanmakta.

Kenya'da ithal ürünler sevk öncesi incelemeye tabi olup söz konusu denetimleri yapmaya SGS, Intertek ve Bureau Veritas yetkilidir. Denetim sonrasında düzenlenecek uygunluk belgesiyle (Certificate of Conformity) bu ürünlerin Kenya’ya ihracı mümkün olmaktadır. Zaman zaman firmalarımız bu belgeleri edinmeden ihracat yapmakta ve malları mahrece iade ya da gümrükte imha gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilmektedir.

Ülkede kullanımda olan asansörler ise Occupational Safety and Health Act (2007) Kanunu çerçevesinde Directorate Of Occupational Safety And Health Services (Doshs) kurumunca yetkilendirilen firmalarca denetlenmektedir.

İthalatta Kenya'nın halen uyguladığı gümrük vergisi oranları dışında; çoğu ürün için % 16 oranında uygulanan KDV (salgın nedeniyle 1 Nisan’dan itibaren % 14), % 3,5 oranında Import Declaration Fee, % 2 oranında Railway Development Levy gibi vergi kalemleri de mevcuttur.

- Kenya inşaat sektörü

Kenya'da inşaat sektörü 2018’de % 6,3 oranında büyümüştür. Bu büyümenin büyük oranda devam eden demiryolu inşaatı ve kamunun karayolu harcamalarına bağlı olduğu düşünülmektedir. Merkezi hükümetin 2018/19 dönemi için karayollarına ayırdığı bütçe % 23 artarak 2 milyar dolara yaklaşmıştır.  Ticari bankaların sektöre sağladığı kredilerin 2018’de % 1,8 artış göstermesi de sektörde yaşanan yavaşlamanın bir göstergesi olarak algılanmıştır. Sektörde istihdam edilenlerin sayısı da 172 bin kişiye ulaşmıştır. Sektörün milli gelirden aldığı pay uzun bir süreden sonra ilk kez 2018 yılında düşüş göstermiştir (2017’de % 5,6, 2018’de % 5,4). Sektörün ekonomik büyümeye katkısı 2015’de % 11,7 olarak hesaplanırken, 2018’de bu oran sadece % 5,9 olarak gerçekleşmiştir.

Önümüzdeki dönemde de sektörün, kamu projelerine bağımlı bir performans göstermesi beklenmektedir. Diğer taraftan, 2019 yılında Kenya ekonomisiyle ilgili beklentiler daha az iyimser hale gelmiştir. Ülkede yaşanan kuraklık tarımsal üretimi, elektrik üretimini ve su tedarikini olumsuz etkilemeye başlamış olup önümüzdeki dönemde de beklenti yetersiz yağış alınacağı yönündedir. İnşaat sektörünün de bu gelişmelerden olumsuz etkilenebileceği değerlendirilmekte, idarenin sektöre ayıracağı kaynağın sektörün geleceği açısından belirleyici olacağı düşünülmektedir.

Buna ek olarak, artan dış borç yükü ve Covid-19 salgını nedeniyle kamu yatırımlarında düşüş beklenmektedir.

Related News
ABD'de asansör sektörü gelirlerinin 5 yıl içerisinde 3,3 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor
ABD'de asansör sektörü ürünlerine olan talep, son beş yıldır inşaat piyasalarında y...
28.08.2020
İspanya'da inşaat sektörünün yeniden canlanması asansör sektörünü büyüttü
İspanyol Asansör Sektörü Girişimcileri Derneği FEEDA’nın 2020 pazar araştırmalarına gör...
04.08.2020